21.2.2023

Vastaisku väestökadolle: Posio kosiskelee lapsiperheitä tuntuvilla rahanarvoisilla eduilla

Isä heittää iloista lasta ilmaan Posiolla.

Lappilainen pikkukunta Posio yrittää ottaa niskalenkin kuihtumisen kierteestä. Perheiden Posio on strateginen sanapari, jonka turvin kunta houkuttelee lapsiperheitä asukkaiksi. Kunnan tarjoamat edut ja palvelut tuntuvat myös JHL:läisten Annuliina Karastin ja Mikko Laatikaisen perheen kukkarossa ja hyvinvoinnissa.

Annuliina Karasti, 25, ja Mikko Laatikainen, 31 ovat tyytyväisiä posiolaisia. Karasti on haastatteluhetkellä vielä vanhempainvapaalla koulunkäynninohjaajan työstään, Laatikainen työskentelee kirvesmiehenä.

Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta, Eevi, 2 v, ja Eemeli, 10 kk, sekä Laatikaisen 10-vuotias Marie edellisestä liitosta. He ovat kumpikin töissä Posion kunnalla ja tykkäävät siitä, että arki rullaa helposti.

Karastin ja Laatikaisen perhe viihtyy Posiolla. He ovat kumpikin kotoisin paikkakunnalta mutta käyneet opiskelemassa ja asumassa muutaman vuoden Rovaniemellä ja palanneet mielellään takaisin.

Uusperheen vanhempien mielestä Posio on turvallinen paikka elää ja kasvattaa lapsia. Heistä se sopii maalaiselle.

Mikko Laatikainen ja Annuliina Karasti pienet lapset sylissään talvisessa Posiossa.
Mikko Laatikainen (vas.) ja Annuliina Karasti lapsineen olisivat monen kunnan toiveasukkaita. Perhe viihtyy hyvin Posiolla, joka hemmottelee lapsiperheitä monin tavoin.

Lapsiperheet avainasemassa

Kolmen tuhannen asukkaan Posio tekee paljon työtä, jotta se houkuttelisi nuoria perheitä kuntalaisiksi ja työntekijöiksi. Perheystävällisyys ei jää vain korulauseeksi, ja Posion ponnistelut lapsiperheiden hyväksi on huomattu muuallakin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lapin piiri valitsi Posion vuoden 2021 lapsiystävälliseksi kunnaksi. Perusteluina olivat muun muassa kunnan tuki ilmaiseen lasketteluun kaikille koululaisille ja Posiolla opiskeleville, lastenlääkäripalvelut neuvolassa ja sujuva yhteistyö kunnan ja järjestöjen kesken.

-Päivähoidon maksuttomuus on ilman muuta iso plussa. Kirvesmies Mikko Laatikainen

Kunta haluaa olla uuden strategiansa mukaisesti Perheiden Posio. Jokaiselle syntyvälle vauvalle maksetaan vauvaraha, 2 000 euroa – ensimmäisenä vuonna 1 000 euroa ja kahtena seuraavana vuonna 500 euroa.

Lapsiperheiden arkea helpotetaan rahallisesti muutenkin. Tämä näkyy arjessa muun muassa niin, että vuoden 2023 alusta varhaiskasvatus sekä koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhot ovat ilmaisia.

– Päivähoidon maksuttomuus on ilman muuta iso plussa, sanoo Laatikainen.

Perhe ei ole laskenut, paljonko sille kertyy rahallista hyötyä ilmaisesta varhaiskasvatuksesta. Annuliina Karasti sanoo, että hän olisi joka tapauksessa mennyt takaisin töihin vanhempainvapaan päätyttyä. Ilmainen päivähoito ei vaikuttanut päätökseen, mutta se helpottaa perheen rahatilannetta.

– Tuskin päivähoitomaksumme olisi mikään valtavan suuri ollut mutta hyvä näin, hän sanoo.

Isä.äiti ja kaksi pientä lasta leikkivät lumileikkejä Posiolla.  Taustalla punaisia puurakennuksia.
Laatikaisen ja Karastin perhe on tyytyväinen pieniin päiväkotiryhmiin ja luokkakokoihin.

Pienet lapsiryhmät saavat kiitosta

Pohjoisessa pikkukunnassa ei ole kovin paljon harrastusmahdollisuuksia. Laatikainen kertoo, että esimerkiksi jääkiekkoa ei voi harrastaa kuten kaupungissa, koska ikäluokat ovat pienet. Kunta kuitenkin järjestää lapsille monenlaisia harrastuksia ilmaiseksi, ja 4H-yhdistys ja seurakunta tekevät kunnan kanssa harrastuksissa yhteistyötä.

– Lapset saavat käydä laskettelemassa ilmaiseksi Kirintövaaralla, mikä on ihan huippua, vaikka itse en laskettelekaan, Laatikainen sanoo.

Kesällä kunta järjestää koululaisille ilmaisen liikuntakerhon, jossa perheen kymmenvuotias Marie on käynyt innokkaasti. Kerhossa on kaksi ohjaajaa liikuttamassa lapsia, ja jokaiselle arkipäivälle on kivaa ohjelmaa.

Perheeltä saa kiitosta myös se, että Posiolla sekä päiväkodissa että koulussa on pienet lapsiryhmät. Karasti-Laatikaisen perheen mielestä on hienoa, että lapset saavat olla tuttujen ja turvallisten aikuisten kanssa.

– Mariella on ollut sama opettaja esikoulusta alkaen, nyt jo neljättä vuotta, ja se on merkityksellinen asia.

Näin Posio houkuttelee lapsiperheitä asukkaiksi:

  • Kunta maksaa vuoden 2023 alusta vauvarahaa. Varhaiskasvatus ja koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhot eivät maksa mitään.
  • Posio on mukana Perheystävällinen hybridityön Lappi -hankkeessa, jossa kehitetään etätyökäytäntöjä ja tutkitaan etätyön tekemisen edellytyksiä. Etätyöstä toivotaan yhtä Lapin vetovoimatekijää. Kunta on avannut äskettäin yhteisö- ja etätyötila Tarmon.
  • Nuorille ja lapsiperheille on tarjolla matalan kynnyksen Pyydä apua -palvelu Posion kunnan verkkosivuilla. Pyydä apua -nappia painamalla voi pyytää apua, kysyä neuvoa tai jättää vapaamuotoisen yhteydenottopyynnön kunnan työntekijöille.
  • Kunta antaa lapsille ilmaiset lasketteluliput Kirintövaaralle. Lapsen kausikortti Kirintövaaralla maksaa normaalisti 190 euroa.
Annuliina Karasti ja Mikko Laatikainen toivottavat etätyön tervetulleeksi, vaikka heidän töissään etätyömahdollisuudet ovat vähäiset.

Lue lisää: Etätyö on itsensä johtamista: Näillä vinkeillä jaksat ja onnistut

Etätyö mahdollista, palaverit hybridinä

Posion kunta on mukana Lapin yliopiston hankkeessa, jossa luodaan työelämään perheystävällisiä käytäntöjä. Kunta haluaa muuttua ja muuttaa imagoaan työnantajana, koska työvoimapula on iso. Kunnille luodaan viestintäsuunnitelmat, jotka tukevat niiden vetovoimaisuutta.

Hankkeessa on mukana Posion johtava rehtori Salla-Maarit Toivanen, joka vastaa varhaiskasvatuksesta, esi- ja perusopetuksesta, lukiosta sekä kansalaisopistosta. Hän kertoo, että hankkeessa kehitetään uudenlaisia etätyökäytäntöjä. Etätyö muokataan mahdolliseksi niissä työtehtävissä, joita voi tehdä muualla kuin työpaikalla. Pitkien välimatkojen Posiolla tämä on monelle perheelle todella tärkeää.

Etätyöhön luodaan hankkeessa selkeät pelisäännöt ja esihenkilöille hyvät ohjeistukset. Työpaikkojen kokouksia pidetään hybridimallin mukaan, ja esimerkiksi perheelliset voivat osallistua aamukokouksiin kotona.

Karasti ja Laatikainen eivät voi tehdä varsinaisia työtehtäviään etänä, koska sekä koulunkäynninohjaajan että kirvesmiehen työ vaatii läsnäoloa. He pitävät Posion uutta käytäntöä silti hyvänä ja tervetulleena, koska joitakin työasioita voi hoitaa kotoa etänä, mikä helpottaa arkea.

– Kokouksiin ja koulutuksiin voi minunkin työssäni osallistua etänä, ja se on tosi kätevää, Laatikainen sanoo.

Lpaisperhe ruokailee pöydän ääressä.
Normaalit kauppa-asiat, kuten ruokaostokset, hoituvat kotikunnassa. Isommille ostoksille ajetaan Kuusamoon.

Kunta on varma työnantaja

Kunta on uusperheen mielestä hyvä työnantaja. Mikko Laatikainen sanoo olevansa juuri nyt työuransa parhaassa vaiheessa. Ammattitaitoa on ehtinyt kertyä, ja kolmekymppisenä kunto on kohdillaan. Kun tilipussia vertaa yksityisellä puolella työtä tekeviin kollegoihin, ei välttämättä hymyilytä. Yksityisellä kirvesmiehen tuntipalkka voi olla jopa viisi euroa enemmän.

-On hyvä, kun kaikilla on perheessä sama arkirytmi ja saamme viettää viikonloput yhdessä. Kolunkäynninohjaja Annuliina Karasti

– Työpaikka on kuitenkin varma ja vakaa, ja työajat ovat perheelliselle passelit. Juhlapäivinä ei ole töitä, ja lomat saa useimmiten pitää toiveiden mukaan.

Puoliso on samaa mieltä.

– On hyvä, kun kaikilla on perheessä sama arkirytmi ja saamme viettää viikonloput yhdessä, kiittelee Karasti.

Laatikainen tarkastelee kuntatyönantajaa myös varaluottamushenkilön roolissa. Ay-toiminta on hänelle tärkeä asia, Hän arvostaa etenkin sitä, että liitolla on oma osasto. Kun on mukana liiton toiminnassa, tietää, missä mennään. Kun ongelmia tulee, on arvokasta tietää, että liitosta saa apua.

Koti edullisesti, auto välttämätön

Lapissa pitkät ajomatkat ovat arkea. Ilman autoa ei pohjoisessa tule toimeen.

Normaalit kauppa-asiat hoituvat kotikunnassa. Perhe käy melko usein isommilla ostoksilla Kuusamossa, jonne on matkaa 60 kilometriä. Siellä ovat myös lähimmät kylpylät ja lasten suosima Angry Birds-puisto.

– Olemme aika tavalla auton ratissa. Lomilla käymme viikonloppuna Oulussa tai Rovaniemellä, Laatikainen kertoo.

Kotona Posiolla perhe viettää vapaa-aikaansa remontoiden tulevaa kotia, joka on Mikon lapsuudenkoti. Posiolla asuntotilanne on hyvä. Vuokra-asuntoja on tarjolla sekä kunnan tytäryhtiöllä että vapailla markkinoilla. Taloja on myynnissä, ja hinnat ovat etelän hintoihin verrattuna huokeat.

Moottorikelkka, ihmisiä ja poroja lumisella Posiolla.
Laatikaisen ja Karastin perheen yhteinen harrastus on poronhoito, johon myös lapset osallistuvat mielellään.

Luonto ja porot ilahduttavat

Perhe ottaa ilon irti Posion hienosta luonnosta. Heidän mielestään kunnan ulkoilureitit ovat hyviä. Lapsille yhteiset makkaranpaistoretket ovat tärkeitä.

Kummallakin vanhemmalla on harrastuksena Annuliinan, Anskun, perheen sukuperintönä tullut poronhoito. Se rytmittää pohjoisen ihmisten vuotta: alkukesästä vasat merkataan, ja syksyisin poronerottelu on tärkeä tapahtuma. Joskus porohommissa menee pitkiä päiviä, joskus aikaa kuluu vähemmän.

Porot elävät suurimman osan ajasta luonnossa. Talvella porot ovat aitauksessa, ja niitä pitää käydä ruokkimassa päivittäin.

– Ajelemme Anskun vanhemmille syrjäkylälle. Puemme lapset lämpimästi ja kierrämme moottorikelkalla ruokkimassa porot ja katsomassa, että niillä on kaikki hyvin, Laatikainen sanoo.

Lue lisää: Kouvolassa esikoululaiset pääsevät bussilla metsään